De verzorging van uw orchidee is eenvoudig.

Als u deze instructies volgt, heeft u extra lang plezier van uw aankoop of cadeau. Tip: kijk ook even onder de veelgestelde vragen. U vindt hier nog veel meer informatie!

Licht

Een orchidee heeft licht nodig om energie te maken voor de groei van de bladeren en de ontwikkeling van de bloemenpracht. Geef uw orchidee daarom een lichte plaats, maar zet de plant nooit in de volle zon. Ideaal is een plek voor een raam op het oosten: eerst veel licht, later op de dag als de zon te fel wordt, juist schaduw.

Temperatuur

Orchideeën zijn (sub)tropische planten. De ideale temperatuur ligt tussen 20 ºC-22 ºC. Zorg ervoor dat de temperatuur nooit lager komt dan 16 ºC en nooit hoger dan 30 ºC. Door een felle zomerzon kunnen de bladeren verbranden. In de zomer kunt u vitrage gebruiken voor wat schaduw of plaats uw orchidee dan midden in de kamer.

Water geven

Water geven is heel eenvoudig. Voor elk soort die u aantreft op My-Orchid.com gaat het watergeven op identieke wijze in zijn werk.

Hoe vaak u water geeft hangt af van het jaargetijde:
‘s zomer is elke 5 – 7 dagen water geven voldoende
in de winter is eenmaal per 7 -10 dagen voldoende.
geef in het voorjaar met het licht mee meer water en in de herfst met het afnemende licht juist weer minder water.

Water geven gaat het beste door middel van dompelen in lauw leidingwater. Laat de plant even in het water staan. Daarna moet de plant goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat u een volgende keer water geeft. Grove grondmengsels drogen sneller uit en moeten dus vaker water krijgen.

Onze instructiefilm laat u zien hoe eenvoudig water geven is.

Let op: Indien bij u veel chloor of kalk in het leidingwater zit, dan bij voorkeur regenwater gebruiken.

Voeding geven

Eén keer per maand vraagt uw orchidee om speciale orchideeënvoeding. In de winter mag u de hoeveelheid halveren. Het beste is orchideeënvoeding met de verhouding stikstof 5%, fosfor 6% en kalium 7%. Deze aanduiding vindt u altijd op de verpakking van de fles of pot waarin de voeding zit.

Los de voeding in het water op en dompel uw plant erin.

Verpotten

Het grondmengsel van orchideeën bestaat uit boomschors en turfbrokjes. Belangrijk is dat het mengsel heel erg luchtig is. Gebruik dus nooit gewone potgrond. Kant-en-klare orchideeënpotgrond is te koop bij tuincentra en bloemisten.

Het is om twee redenen nodig om te verpotten:
1.    Wanneer de plant te groot wordt voor de pot.
2.    Na de bloei, wanneer uw orchidee, na verloop van tijd, geen nieuwe bloemstelen meer maakt.

Haal de plant voorzichtig uit de pot en voorkom dat de wortels beschadigd raken. Dode en slechte wortels verwijderen. Onze instructiefilm laat zien hoe u dit het beste kunt doen. Na het verpotten, de eerste twee tot vier weken matig water geven.

Luchtwortels

De meeste orchideeën zijn zogenaamde epifyten: ze groeien van nature tegen bomen of rotsen aan. Epifyten hebben de eigenschap dat ze wortels maken boven de grond in de lucht. Deze wortels heeft de plant nodig om water en licht op te nemen voor de groei. Knip deze wortels niet weg.

Korte instructiefilm verzorging........................KLIK HIER